Unde incepe Lumea?

Lumea, asa cum o vedem, ia nastere in mintea noastra. Creierul nostru primeste multiplele informatii transmise de simturi, si are loc un proces gradat de prelucrare a datelor brute.
Ce s-ar schimba in felul in care traiti daca, din acest moment, v-ati percepe ca fiind centrul lumii – da – centrul lumii voastre.? Pentru ca fiecare dintre noi este de fapt – centrul propriei lumi.

Care ar fi starea voastra daca acum, chiar acum ati deveni constienti de acest lucru – lumea incepe din interiorul fiintei voastre. De unde anume din interior ar incepe? Raspunsul dat de cercetarori este ca din mintea noastra. Dar in prcatica mea de relatii cu oamenii, in consiliere, raspunsurile primite spun altceva – majoritatea oamenilor care raspund la aceasta intrebare – “De unde incepe lumea pentru tine” raspund ca incepe de undeva din centrul fiintei lor, si arata zona inimii.
Si acest raspuns nu contrazice cu nimic, dimpotriva – confirma ceea ca va spuneam intr-un articol anterior despre “Mintea intrupata”.

Neurologul german Gerhard Roth a incercat sa exprime in cifre gradul in care perceptia si raspunsurile creierului la stimuli din mediu, s-au rafinat pe parcursul evolutiei. La viermele lat, care are un sistem nervos dintre cele mai simple, circuitele nervoase raspund la orice stimul exterior cu doar un raspuns – in medie. De aceea, comportamentul lui e in toatlitate influentat de mediul inconjurator.
La salamandre in schimb, al caror creier este cat un bob de mazare, acesta raspunde cu mai multe mii de impulsuri la fiecare semnal exterior transmis de organele de simt. Prin urmare, salamandra nu este controlata in exclusivitate de mediul exterior, ci are si o viata interioara, relativ simpla.
Roth estimeaza ca in cazul oamenilor, al caror sistem nervos este cu mult mai complicat decat al salamandrei, fiecarui semnal exterior ii revin mai multe milioane de impulsuri interioare.
Creierul nostru este un organ preocupat in primul rand de sine insusi, iar senzatiile sunt in mare masura produse chiar de el.
Si iata ca acum apar justificate cuvintele unui personaj important al secolului XX: “Viata nu e facuta din evenimente, ci din interpretrea noastra asupra evenimentelor”. Si daca ne amintim de cercetarile multidisciplinare realizate tot la sfarsitul secolului XX , acelea care releva ca mintea si creierul nostru functioneaza pe principii si mecanisme de autoreglare si autogenerare, putem sa deducem ca suntem capabili sa ne modelam realitatea – lumea – asa cum alegem, asa cum dorim sa fie.
Si iata ca lumea incepe cu noi insine – pentru fiecare dintre noi.
Ce noi posibilitati vi se deschid stiind aceste lucruri?